PRVI SRPSKI VAMPIR-PETAR BLAGOJEVIC IZ KISILJEVA

sava-savanovic-srpski-vampir

 

Vampir – princ noći , povratnik sa obostranog, vesnik smrti i ikona pop kultre i horora. O njemu su pisali Meri Šeli, Gordon Bajron, Milovan Glišić,Stiven King i ostali veliki pisci. Ipak u istoriju umetnosti, najpoznatijeg Vampira , Grofa Drakulu ili Vlada Cepeša, uveo je Bram Stoker . Njegovo zamak se i dan danas nalazi u Transilvaniji, istocnoj Rumuniji. Iako mnogi u svetu vezuju Rumuniju za kult vampira, Srbija je mesto gde je nastao naziv vampir. Reč vampir, preko nemačkih lingvista se uvukao u svetski vokabular. I jedina je priznata srpska reč u engleskom jeziku.
Vampir se prvi put kao pojam javlja u austrougarskim vojnim spisima, kao reč koji su ondašnji paori opisivali paranormalnog ubicu, koji se posle smrti vraća u život i progoni nesrećnike koju su mu se za života zamerili.
Istočna Srbija, pogotovo Braničevski okrug, specifičan je po pričama o vampirima, ali i validnim dokazima i spisiama austrougarske vlasti iz 18 veka. Jedni od tih aktera jesu Arnaut Pavle i Petar Blagojević.
Malo selo Kisiljevo, nadomak Velikog Gradišta. Stari meštani ovog mesta, i dan danas prepričavaju legende o Petru Blagojeviću, koju se zasnovane na narodnim predanjima, ali neke su potkrepljene i validnim dokazima.
Petar Blagojević je živeo u Kisiljevu, prema starim upravnim spisima ondašnje vlasti. U to vreme, Požarevačkim Mirom iz 1718 godine, deo Braničevsko okruga, prešao je iz teritorije Otomanskog carstva u ruke Austrougara. 1728 godine Petar Blagojević je preminuo. Nakon njegove sahrane, usledilo je veliki broj neobjašnjivih smrt. Devetoro meštane je preminulo, usled čudnih okolnosti. Legenda kaže, da je prvi Vampir više puta posećivao svoju ženu, tražeći od nje opance, pod navodom da mu trebaju za dug i naporan put. Njegova udovica nakon toga je napustila svoj dom. Strah se uvukao u domaćinstva Kisiljeva. Seljaci su tražili od lokalnih vlasti da postupe i spreče dalja ubijanja. Nakon neverice od strane vlasti, pomoć je stigla. Austrougaraska je poslala komesara Johanesa Flikingera, čiji je izveštaj o ovom nemilom događaju objavljen u mnogim svetskim novinama. On je uz pomoć organa izvršne vlasti i lokanom pravoslavnog sveštenika iz Velikog Gradišta, posetio grob Petra Blagojevića. Posle iskopavanje sveže zakopane rake, otvorili su posmrtni kovčeg. U njemu su našli telo Petra Blagojevića, koje bilo u neverovatnom dobrom stanju, sa obzirom da je preminuo pre više od dve nedelje. Zapazili su ostake krvi na ivicama usana, kosu i nokte, koji su neobjašnjivo porasli za to vreme. Iz mera predostrožnosti, leš je probijen glogovim kolce, spaljen, i ostaci lomače bačeni su u Dunavac, današnje Srebrno Jezero.

 

sava-savanovic-srpski-vampir
Ovaj nemili događaj ostaviće veliki pečat na kulturu Srbije, i poslužiće kao inspiracija za stvaranje novih mitova, koji u Srbiji najpoznatiji onaj o vampiru Savi Savanoviću.
Za sve ljubitelje horora i filmove stave i užasa, preporučuje se posećivanje Kisiljeva, tokom kojeg će moći da verno slušaju priče o ovom osvedočenom vampiru.

5596 Total Views 2 Views Today

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *