ŽANKA STOKIĆ

Zanka Stokic

Živana Žanka Stokic,legendarna srpska glumica rodjena je u Rabrovu odakle se otisnula u čudesni svet glume. Glumila je u mnogim predstavama dugo godina ali i danas je pamte kao neponovljivu Gospođu Ministarku iz komada Branislava Nušića. Čak se priča da je Nušić veliki broj svojih komada pisao specijalno za Žanku.Zanka Stokic i Nusic

Dok je živela u Rabrovu ,Žanku su mladu udali već sa 14 godina. Muža poznatog trgovca koga nije volela ,napustila je i pobegla sa putujucom pozorišnom trupom. U početku je kuvala i prala veš glumcima a kasnije je počela da statira i da igra manje uloge. Zaljubila se u poznatog glumca iz pozorišne grupe koji je dugo bio njena velika ljubav.

Upravnik Narodnog pozorišta Milan Grol primetio njen talenat i pozvao je u tu kuću. U početku je bila povremeni član Narodnog pozorišta a malo kasnije je postala i stalni član.

Tu se proslavila igrajući u mnogim komadima ali je ipak upečatljiva ostala njena rola Gospođe Ministarke.

Za vreme drugog svetskog rata učestvovala je u radijskim emisijama koje je organizovala tadašnja vlada. Zbog toga je posle rata od strane nove komunisticke vlasti bila osuđena na 8 godina gubitka građanske časti . Rehabilitovana je tek pre nekoliko godina.

Žanka Stokic je bila velika glumica i u Jugoslovenskim i Srpskim okvirima. Umrla je tri dana posle vesti da su joj komunisticke vlasti dozvolile da ponovo glumi.

Ni država a ni kulturni radnici joj  nisu podigle nikakav spomenik. U rodnom Rabrovu podignut joj je spomenik 50 godina posle smrti a prvi spomenik joj je podigla sluzavka kojoj je Žanka ostavila deo nasledstva.

U znak sećanja na ovu našu veliku glumicu udruženje građana Žanka Stokic iz Rabrovo organizuje svake godine manifestaciju Žanki U Cast u njenom rodnom Rabrovu.

3203 Total Views 2 Views Today

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *