Vojvoda MILENKO STOJKOVIĆ

Spomenik u Klicevcu

Vojvoda Milenko Stojkovic je bio jedan od.najznacajnih vodja prvog srpskog ustanka. Uz svog prijatelja i saborca Petra Todorovica Dobrnjca bio je vodja ustanka u Branicevskom okrugu i ucestvo ao i junacki se istakao u nekoliko velikih bitaka.

Pre ustanka Milenko Stojkovic je bio ugledni Pozarevacki trgovac. Inace je rodjen i živeo je u Klicevcu mestu nadomak Pozarevca. Za vreme seče knezova on i Petar Dobrnjac jedva su izvukli živu glavu bekstvom u šumu. Čim su čuli da je Karađorđe digao ustanak  i oni su počeli da prikupljaju ljude i oružje . Prvo su izvodili sitne prepade na turske postaje i kolone po okolini.

Junaštvom,hrabrošću i pametnim komandovanjem posebno se istakao u Boju na Ivankovcu gde je zajedno sa Stevanom Sindjelicom i Petrom Dobrnjcem porazio mnogobrojniju i bolje opremljenu Tursku vojsku koja je dolazila iz pravca Niša. U istočnoj Srbiji branio je granicu i stvarao uslove za dolazak Ruske vojske koja je u jednom periodu pomagala ustanika. Značajniji bojevima na tom delu ratišta bili su Boj na Stubiku i Malajnici.

Milenko 2

Jedan od prvih je ušao u Beograd prilikom oslobađanja od Turaka.

Posle bekstva dahija iz oslobođenog Beograda Vojvoda Milenko Stojkovic je bio određen da ih pronađe i pogubi, što je i učinio na ostrvu Ada Kale. Ovo ostrvo više ne postoji jer je potopljen o prilikom izgradnje HE Đerdap.

U Poreču kod Donjeg Milanovca, Milenko Stojkovic je stvorio prvi srpski Harem uglavnom od Turskih žena koje su ostale u Srbiji posle povlačenja Turaka.  U harema kažu istorijski izvori imao je preko 40 žena a prema njima se dobro pogodio čak im je davao i miraz kad bi se koja udavala. Kad je raspusti harem svakoj od njih je dao dovoljnu količinu novca da moze da nastavi život.

Zbog stalnih sukoba sa Karadjordjem i pokušaja da ograniči njegovu vlast morao je da napusti Srbiju i nikada se vise nije vratio.

U manastiru Nimnik naučio je da čita i piše kao i terzijski zanat. Bio je jedan od retkih Srpskih vojvoda koji je bio pismen.

 

 

3385 Total Views 1 Views Today

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *