Ko su zaista VLASI?

Vlasko Kolo

Ko su zaista VLASI?

Često se lome koplja oko toga ko su zapravo vlasi. Ono sto se ẑasigurno zna to je, da su na ovim prostorima mnogo vekova pre Slovena, živeli Kelti~~pobj, Dačani, Tračani i Iliri.Pretpostavlja se da su još Kelti sa sobom doneli reč Vlah, mada postoje podaci da je reč vlah Germaskog porekla i predstavlja modifikovanu reč VELH kojom su označavaali sve pripadnike Romanskih naroda.

Vec oko prvog veka ova plemena su maltene u potpunosti romanizovana. Dolaskom Slovena u 7. i 8. veku pocinje i svojevrsna slovenizacija lokalnog stanovništva.
Dolaskom Turaka na ove prostore zadaje se poslednji udarac jeziku i kulturi ovom drevnom narodu.

Pored svega toga i toliko negativnog uticaja jačih i mocnijih naroda,vlaški narod je sacuvao svoj inteditet sa svim svojim specifičostima i posebnostima.
Formiranjem Srpske države i Srpske crkve Vlasi primaju Hrišcanstvo.

Vlaški Jezik

U nedostaku obrazovanja na Vlaskom jeziku , Vlasi su svoj jezik očuvali i sačuvali prenosenjem sa kolena na koleno u kućnim i uslovima svojih zajednica ali zbog vekovnog uticaja drugih naroda u svom jeziku imaju i dosta Turskih, Nemačih a ponajviše Srpskih reči.

Vlasi su veliki broj svojih običaja zadržali i sacuvali vekovima iako su prihvatili hriscanstvo, zato danas u njihovim običajima ima mnogo elemenata iz vremena pre nego što su prihvatili hrišćanstvo.vlasi 2

Sami vlasi nisu homogeni i dele se izmedju sebe na grupe u skladu sa zanimanjem kojim su se bavili. Ravničari i zemljoradnici se zovu CARANI,stočari brdjani su UNGURIJANI i trgovci i zanatlije koji su i jezički različiit se zovu CINCARI.

Najpoznatije ličnosti vlaškog porekla su Nikola Pasić,Taško Načić,Stevan Mokranjac,Branislav Nušić,Vasko Popa,Hajduk Veljko kao i mnogi drugi. Većina njih dolazi iz grupacije Cincara.

Vlasi su poznati kao narod koji je posvećen porodici,negujuci kult ljubavi izmedju svojih članova pa čak i svoje mrtve dugo godina pamte i secanja na njih neguju putem cuvenih Pomana.

Takodje jedna od najpoznatijih vlaških drevnih specifičnosti je čuvena vlaška magija,koja vodi poreklo od toga da su Vlasi imali običaj da svaki značajan događaj u životu proprate odredjenim ritualom.

Jedan gostoljubiv,veseo narod nadaren za umetost i muziku ponosan na svoje korene i poreklo,za koje slobodno možemo da su istinski starosedeoci prostora na kojima svi mi živimo.

11548 Total Views 1 Views Today

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *