Tvrdjava Golubac

Golubac

 

Ne postoje tačni podaci kada je sazidan Golubački grad ili Golubačka Tvrdjava ni ko ga je sazidao. Neki današnji istoričari pretpostavljaju da ga je mozda sazidao kralj Milutin , sobzirom da je prvo pominjanje u istorijski  spisima same tvrdjave datira početkom 14 veka što se poklapa sa periodom kada je kralj Milutin osvojio taj deo zemlje i proširio državu do Dunava,pa je pretpostavka da je Tvrdjava tada sazidana u cilju zaštite i odbrane osvojene teritorije.golubackatvrdjava

Drugi istoričari pak tvrde da je današnja Tvrdjava nastala na mestu nekadašnjeg rimskog kastela koji je služio za odbranu od upada Dacanskih plemena ,koja su vrlo često prelazila Dunav i pljačkala i pustošila taj deo Rimskog carstva.

Kako se Tvrdjava Golubački grad oduvek nalazila na granici naroda i država vrlo često su je zauzimali različiti osvajači. Od  Ugara,Despota Stefana Lazarevića,Vojvode Jeremije,pa do Turaka koji su od Vojvode Jeremije kupili grad za 12 000 dukata.

Turski vezir Kodza Mahmud Pasa posle osvajanja Golubca je u njemu podigao džamiju i hamam. Ostaci ovog hamama su nedavno pronađeni na početku radova rekonstrukcije tvrdjave.

Grad je podignut na steni Ridan i nalazi se na samom ulazu u Djerdapsku klisuru te je uvek kroz istoriju bio strateški važno mesto i značajno utvrđenje. Vojnu i stratešku važnost počeo je da gubi tek pošto su Turci potpuno osvojili teritorije današnje Srbije.

Mnogo legendi i priča je kroz vekove ispletno o nastanku tvrdjave i istorijskim ličnostima koju su u njoj živele a jedna od njih je i ta da je Miloš Obilic upravo iz nje otišao u boj na Kosovo. Nigde ne postoji ni jedan istorijski dokaz o istinitost ove priče ali se ona kao i mnoge druge već vekovima nalaze u narodnim predanjima.

Danas su u toku radovi na obnovi Tvrdjave koja bi uskoro trebalo da postane značajna turistička lokacija i koja će nadamo posle obnove zasijati punim sjajem kao u stara i slavna vremena. Sa predivnim pogledom  na Dunav koji je baš na ovom mestu ubedljivo najširi u celom svom toku očekuje se da bude i turistička atrakcija ovog Dunavaskog toka i ovog dela Srbije.

Golubac

Sredstva za obnovu su obezbeđena iz fondova Evropske Unije  i korak po korak Tvrdjava dobija prvobitni izgled. Pored same tvrdjave nedavno je pronađeno i tursko kupatilo koje je verovatno bilo sagrađeno za potrebe nekadasnjih  stanovnika tvrdjave Golubački grad.

 

8501 Total Views 2 Views Today

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *