Trajanova tabla

Trajanova Tabla

Trajan je gradio rimski put od Beograda tada Singidunuma kroz Djerdapsku klisuru da bi mogao lakse da osvoji Dakiju danasnju Rumuniju i celom duzinom usput je gradio utvrdjenja kako bi osigurao granice carstva. Kad je put bio zavrsen u cast uspesne izgradnje postavio je tablu na kojoj je urezan tekst u njegovu čast. Završetkom puta kroz Djerdapsku klisuru Trajan je sagradio čuveni Trajanov most.

Trajanova tabla deo je ansambla rimskih spomenika na rimskom putu kroz Đerdap, koje su bile posvećene završetku radova dva velika graditeljska poduhvata u Đerdapu . Put kroz Đerdap i izgradnju rimskog kanala u blizini današnje Hidroelektrane Đerdap . Uklesana je u stenu, pravougaonog je oblika i na njoj je tekst na latinskom posvećen rimskom caru Trajanu. Prvobitno je bila postavljena na 1,5 metara iznad rimskog puta pored Dunava. Na osnovu natpisa pretpostavlja se da je deo djerdapskog puta u Donjoj klisuri izgradio Trajan u okviru priprema za rat protiv Dačana, odnosno da je 100. godine završena ta poslednja, najteža deonica. Izgradnja rimskog puta i velikog broja utvrđenja pokazuje značaj Đerdapa za Rimsku imperiju, sve do konačnog osvajanje Dakije početkom 2. veka. Izgradnja puta, koji se prostirao uz sam Dunav, bila je uslovljena potrebama brže i bezbednije plovidbe.

Trajanova Tabla orginalna lokacija
Trajanova Tabla orginalna lokacija

Natpis na tabli bio je uklesan u šest redova, ali se danas jasno očitavaju samo tri. Od njene bogate reljefne dekoracije očuvan je jedino friz sa predstavom orla, kao i figure krilatih genija. Ispod natpisa je figura koja kleči, verovatno Danubius, a iznad je nadstrešnica sa kasetiranom tavanicom. IzgradnjomDjerdapske elektrane  potopljen je rimski put. Odlučeno je da se Trajanova tabla iseče i postavi na viši nivo, tako da bude vidljiva sa reke.

Danas stoji kao svedok proteklih vekova i pobede ljudi nad divljom prirodom Djerdapa i Dunava.

2965 Total Views 1 Views Today

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *