SVETA VODA I MANASTIR SESTROLJIN U SELU POLJANA

Sestroljin

SVETA VODA SESTROLJIN U SELU POLJANA

Ovaj sveti i lekoviti izvor, nadaleko poznato po svojoj isceliteljskoj moći, nalazi se u selu Poljana kod Požarevca, a vezan je za sestru Jelicu i njeno stradanje. Na tom mestu su, po narodnom predanju, pale oči Jeličine, posle njene tragične smrti.

                  Manastir Sestroljin
Manastir Sestroljin

 

Naime po legendi o stradanju Jelice devojke, koju su braca rastrgla konjima zato sto ju je nevino optuzila zena njenog brata Pavla u predanju poznata kao Kucka Pavlovica,telo sestre Jelice je rastrgnuto a mesta gde su padali delovi njenog tela sada su poznati manastiri u Branicevskom okrugu. Manastir Bradaca,Manastir Zaova,Manastir Rukumija i Setroljin.

Ljudi vekovima dolaze ovde da u vodi sestre Jelice traže lek za oči.

Nad izvorom je 1871. godine podignuta kapela sa kubetom, umesto prethodne, sagrađene od tesanih dasaka. Tu novu kapelu podigli su zemljoradnici iz Poljane Rista Đokić i Radovan Lazić. Kako piše Danilo L. Popović, oni obnove ovaj izvor i nad njim podignu zgradicu u vidu crkvice. Ta kapela trajala je do 1963. godine kada je umesto nje sagrađena današnja kapela sa povećim kubetom. Ceo poduhvat pripremili su sveštenik poljanački prota Svetislav Dinić i Bogomoljačko bratstvo “Sv, Konstantin i Jelena” iz ovog sela.

Budući da pre svega pomaže ozdravljenju očiju, posetioci ovu vodu piju i umivaju se, ali se njome ne kupaju, kaže sveštenik poljanački prota Radoslav Vukosavljević. Koliko je voda Sestroljina bila poštovana u prošlosti pokazuje podatak da je od priloga posetilaca sagrađena 1895/96. godine sadanja crkva poljanačka, stotinak metara udaljena od izvora, koju obavezno posećuju gotovo svi koji dođu na svetu vodu.

Što je vreme više prolazilo Jeličin kult se širio pa je i izvor, koji se do polovine 19. veka zvao Dobri lik, nazvan prvo Sestrolin 1871. godine, a zatim 1876. Sestroljin.

Danas je Sestroljin svakako jedan od najposećenijih svetih izvora u istočnoj Srbiji. Veoma je pristupačan, jer se do njega lako stiže asfaltnim putem Požarevac-Žabari, od kojeg je udaljen koju stotinu metara, na levoj strani.

19817 Total Views 1 Views Today

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *