Svedok Istorije-Ramska Tvrdjava LEDERATA

Ramska tvrdjava

 

 

Tokom svoje istorije, Srbija je bila je mesto, preko koje su mnoge vojske vojevale. Zbog svog geostrateškog položaja, bila je pogodna za obrazovanje naselja I vojnih lokaliteta. Na takav status, pogotovo je uticala lokacija Dunava. Preko druge najduže reke u Evropi, obavaljani su vojni pohodi, kretao se rečni saobraćaj I vršene su razmene od značaja za kulturu I ekonomiju.
Jedna od takvih mesta, jeste I malo selo Ram, koji se nalazi 25km od Požarevca I 15 km od Velikog Gradišta.
Tvrđava Ram vekovima čvsto stoji na obali Dunava, svoj oblikom predstavljajući epitaf nekom prošlom vremenu.Ovo mesto je naseljavano je još od praistorije, a po dolasku Rimljana bilo je deo Dunavskog limesa,a u blizini antičkog utvrđenja Lederata. Po doseljavanju , Sloveni u blizini tvrdjave formiraju naselje, a krajem 9. veka u izveštajima ugarsko-bugarskih ratova se pominje tvdjava Horom. Pisani izvori pominju Ram kao mesto sukoba Vizantije I Ugarske, a zna se da je 1483. godine po nalogu sultana Bajazita II, na granici sa Ugarskom podignuta tvrđava s topovskim otvorima, što je Ram učinilo jednom od prvih artiljerijskih tvrđava na ovom području. Tvrđava je podignuta na steni koja se sa severozapadne strane spušta ka Dunavu. Uz Smederevsku I Golubačku tvrdjavu, Ram je bio jedan od bastiona odbrane. Stratešku važnost ovo utvrđenje je imalo samoupravom do 1521. godine, kada su se proširile granice turske imperije na sever, a ono je izgubilo svoj značaj kao pogranična tvrđava. Prve detaljnije opise Ramske tvrđave ostavio je turski putopisac iz 17. veka Evlija Čelebija. U razdoblju Kočine krajine, tvrđava je znatno oštećena tokom eksplozije municije 1788. godine, kada je austrijska posada izginula predvođena baronom Fon Lopreštijem, poznatim kao heroj od Rama. Tokom 18. veka, u austro-turskim ratovima, Ram je ponovno strateški značajno uporište, a zatim zamire do polovine 19. veka, kada ga Turci napuštaju. Ram ima odlike artiljerijske tvrđave, a po načinu gradnje se bitno ne razlikuje od starijih ostvarenja vojne arhitekture. Po eksterijeru vidi se uticaj Vizantijske skole zidarstva.

Ramska-tvrdjava-(7)_1388752419
Nije poznato kada je Ram podignut, ali on sigurno spada među najstarije tvdjave na ovim prostorima. Najstariji zapis o njemu datiran je iz 1128. godine kada su u njegovoj blizini Vizantinci potukli Mađare. Nakon što su Turci ovladali našim krajevima, okrenuli su se kraljevini Mađarskoj i osvajanju Panonske nizine. U cilju zaštite desne obale Dunava turski sultan Bajazit II (1480-1512) je preradio i ojačao postojeću utvrdu za potrebu borbe vatrenim oružjem, tako da Ram predstavlja jednu od najstarijih artiljerijskih utvrda u Srbiji.
Iako veoma stara, Ramska tvdjava je u dosta dobrom stanju, izuzev jugoistocne strane. Od velikog istorijsko znacaja, nalazi pod pokroviteljstvom Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Beogradu i Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Smedereva.

lederata
Njeno zdanje, I poljana gde su nekad bili domovi starosedeoca, predstavljaju mesto gde se odigravaju manifestacije I priredbe.
Njeno posecivanje preporucuje se svakom putniku namerniku, I ljudima koji žele da iskuse deo istorije.Svojim pejzažnim pogledom , predstavlja odlicnu turisticku destinaciju, relaksirajuce I edukativnog karaktera.

3280 Total Views 1 Views Today

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *