San ili java Auto-put “Istok” od Požarevca do Negotina

 

Predviđena je gradnja 140 kilometara auto-puta, koji bi se nadovezao na postojeći Koridor 10,preko Požarevca, Majdanpeka i Negotina i izlazio bi na srpsko-bugarsko-rumunsku tromeđu, prema izveštavaju lokalnih i nacionalnih medija. Naime, već duže od decenije priča se o Koridoru “Istok”, koji bi trebalo da poveže Koridor 4 u Bugarskoj i naš Koridor 10, odnosno Požarevac i granični prelaz Mokranje kod Negotina. Realizacija tog projekta predstavljala bi ostvarenje dugogodišnjeg sna stanovnika Bora, Majdanpeka i Negotina, jer bi mnogo brže stizali do Beograda, ali i vozačima kamiona, koji bi skratili put ka Bugarskoj i Rumuniji.

Ministarka saobraćaja, Zorana Mihajlović, nagovestila je da je u planu Vlade Srbije početak gradnje ove saobraćajnice, u dužini od oko 140 kilometara. Ona je istakla da će se u narednih nekoliko meseci pripremiti projektno-tehnička dokumentacija i studija izvodljivosti, a nakon toga će biti izvedena računica koliko je potrebno investirati da bi taj put bio završen.

– Reč je o multimodalnom saobraćajnom koridoru koji uporedo obuhvata drumski, železnički i re0710-koridor-istokčni saobraćaj, podsetila je Mihajlovićeva. – U okviru drumskog je predviđena gradnja 140 kilometara auto-puta koji bi se nadovezao na postojeći Koridor 10 preko Požarevca, Majdanpeka i Negotina i izlazio bi na srpsko-bugarsko-rumunsku tromeđu. Što se tiče železnice, predviđena je gradnja oko 20 kilometara pruge između Negotina i Vidina.

Rečni deo koridora čini reka Dunav na kojem bi trebalo izgraditi nekoliko pristaništa. Autor i inicijator projekta Koridor “Istok” je Nenad Čolović, koji je još 2006. godine napravio studiju o značaju ove trase koja direktno spaja države Balkana sa zapadnom Evropom i Bliskim istokom. Realizacija projekta nije počela zbog nedostatka novca.

Autor projekta je više puta isticao da se značaj novog koridora ogleda na nekoliko nivoa. Na interkontinentalnom povezuje transevropski put sa Rusijom i Azijom. Na evropskom, spaja Crno more i Atlantski okean, dok bi na evroregionalnom povezao niz država Balkana. Najvažniji je, ipak, nacionalni interes, pošto je to jedan od pet najznačajnijih strateških pravaca, kao i nivou privrednog razvoja istočne Srbije i razvoja 13 opština kroz koje bi on prošao u našoj zemlji.

 
Preuzeto sa: http://www.danas.rs/dodaci/branicevo/autoputem_quotistokquot_od_pozarevca_do_negotina_.59.html?news_id=318738#sthash.toe2vynd.dpuf

2321 Total Views 1 Views Today

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *