PETROVAC: U Ranovcu održana promocija knjige dečijih vlaških pesama “Pră valja Kăluculuj“!

prastare-decije-vlaske-pesmice-otrgnute-od-zaborava

PETROVAC: U Ranovcu održana promocija knjige dečijih vlaških pesama “Pră valja Kăluculuj“!

Knjiga dečijih vlaških pesama “Pră valja Kăluculuj“ predstavljena javnosti. Zahvaljujući ovoj zbirci prastare dečije vlaške pesmice otrgnute su od zaborava.

 

U Osnovnoj skoli „Jovan Šerbanovic“ u Ranovcu odrzana je promocija knjige dečijih vlaških pesama “Pră valja Kăluculuj“! Na promociji je biloviše od 150 prisutnih gostiju, nastavnika i direktora škola, narodni poslanik Slobodan Perić, predsednik opštine Radiša Dragojević, predsednik Skupštine opštine Petrovac na Mlavi Dušan Nedinić, kao i dierktorka biblioteke Danijela Božičković. Književno veče pozdravnim govorom otvorila je Vesna  Šubert , direktor škole u Ranovcu.

Vlasi ne mogu da se pohvale pisanim tekstovima. Njihova jačina su posmrtni hlebovi, nemušte melodije, „ubitačan“ ritam u kolu i orlane basne koje zrače neverovatnom energijom. Naslov knjige bi se slobodno mogao prevesti „Dolinom konjića“ ili možda baršunasitije: „Vilenskom dolinom“.

Prepis ove zbrike je jednostavan ali veoma sadržajan. Zapisivaći Istočne Srbije, Slavica Jović Kolerović, Dragomir Dragić, Filip Paunjelović, Dragan Stojanjelović i Vića Mitrović su se potrudili da po prvi put jedan takav tekst ugleda svetlost dana. Prastare dečje pesmice, su time otrgnute od zaborava i prenete na papir. Po prvi put su Vlasi Severoistočne Srbije dobili jednu takvu knjigu.

Ova zbirka obuhvata period od pevanja uspavanki nad kolevkom, izgovora prvih glasova deteta i cucaljki, pa do šaljivih pesmica kada dete uveliko uči maternji jezik i povezuje pojmove u celinu. Lepota ove zbirke jeste u njenoj izvornosti, čistoti i ona podseća na bistri planinski izvor gde je svaka reč kap prozirne, pitke vode koja, kada se popije, čisti i krepi dušu i telo.

Kroz ove stihove vraćamo se u vreme kada su se u porodici učili osnovni pojmovi o životu, prirodi, pojavama, a kod dece razvijao pravilan govor, mašta i pamćenje. Sve naravno na vlaškom! I to sa puno smisla, jer u početku svega beše smisao, pa tek onda pisana reč.

Vilenskom dolinom bilingualno pratili su nas Slavica Jović Kolerović, učiteljica u penziji iz Ranovca, primadona vlaške pesme i Stefan Radovanovic, najbolji vlaški frulaš iz Metovnice – Slavica šamanskim glasom i lepotom prastarih vlaških balada, Stefan uz gajde i frulu i melodije Homoljskih mitskih kodova. Snaga Slavicine pesme i Stefanove melodije budili su kod prisutnih osećaj da su se našli u one doline podzemnog sveta odakle je Orfej pokušao da izbavi Euridiku.

Uz Slavičin predivan pevački glas, jasnu dikciju kada je recitovala vlaške dečije pesme, i Stefanovu magičnu frulu, prisutni su napuštali sveru ovozemaljskog bitisanja i približavali se bošanskoj sferi. Njih dvoje su uspeli da nas poput pravih šamana vode kroz sve te nivoe raznih svetova Vlaha. Lajtmotiv knjige izgledao je ovako: Pră valja Kăluculuj, Vădzuj fata Guculuj. Ku śimpoanje, Ku zdrînboanje, Ku lauta dînăpoj, Akuš vinje pră la noj…

Izvor: eBraničevo

9274 Total Views 1 Views Today

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *