PETAR DOBRNJAC

petar dobrnjac-2

Vojvoda Petar Todorovic u narodu i istoriji poznatiji kao Petar Dobrnjac, rodjen je u selu Dobrnju 1871. godine jedan je od najhrabrijih i najistaknutijih srpskih vojvoda iz 1. srpskog ustanka.

Petar Dobrnjac je bio kum sa slavnim resavskim vojvodom Stevanom Sindjelicom a zajedno sa Milenkom Stojkovicem bio je vodja prvog srpskog ustanka u Branicevskom kraju.

Posle bitke na Ivankovcu gde je srpska vojska turcima  nanela tezak poraz Petar Dobrnjac postaje vojvoda a jos se istakao  u bici kod Deligrada, kao i u mnogim bojevima na jugoistocnom delu fronta kjim su komandovali on , Milenko Stojkovic, Stevan Sindjelic i Hajduk Veljko Petrovic.

Za vreme bitke na Čegru tadasnji zapovednik juzne srpske  vojske Miloje Petrovic kum Karadjordjev je zaustavio Petra Dobrnjca i ostalu srpsku vojsku koja je trebala da pomogne Sindjelicu. Bitka na Čegru je zavrsena porazom i junackom smrcu Stevana Sindjelica posle cega je i poceo slom prvog srpskog ustanka.

Posle svega Petar Dobrnjac je otvoreno kritikovao Karadjordja i bio u stalnom sukobu sa njim tako da je proteran iz Srbije 1809. godine. Dve godine kasnije Karadjordje  je proterao i Milenka Stojkovica.

Kumstvo Sindjelića i Todorovica održano je i danas kod njihovih potomaka.

Spomenik Petra Dobrnjca Pozarevac
Spomenik Petra Dobrnjca Pozarevac

Kasnije za vreme drugog srpskog ustanka Dobrnjac je bio poverenik Milosa Obrenovica u inostranstvu ali se u Srbiju nije vise vraćao. Njegovi potomci zive danas u selu Končarevu kod Velike Plane. U Pozarevcu postoji kuća Petra Dobrnjca koja je ocuvana i pretvorena u muzej.

Petar Todorović Dobrnjac umro je 1831.  godine u Jašiju na teritoriji tadašnjeg Ruskog Carstva.

Braničevske vojvode su dali neprocenjiv doprinos uspesima srpske.vojske u prvom srpskom ustanku cak se moze reci sa ove istorijske distance da je njihovim proterivanjem iz Srbije,zbog neslaganja sa Karadjordjem ,srpska vojska bila znatno oslabljena na ovom delu fronta,što je dodatno ubrzalo propast prvog srpskog ustanka.

4639 Total Views 1 Views Today

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *