Minine Vode Sveta Voda kod Pozarevca.

images

Na istočnoj strani Požarevackog brda negde u pravcu polovine rastojanja između Pozarevca. i Trnjana nalaze se Minine Vode,čuveni izvor lekovite i svete vode. Najverovatnije da je ime izvora iz ranih vremena hrišćanstva i da je izvor dobio po Svetom Mini.

Izvor se nalazi u udubljenju napravljenom ljudskom rukom i okružen je brestovima vekovima starim.  Ovaj brestov gaj smatra se svetim gajem i niko ga ne seče.  Okružen stolećima drvećem izvor i po najvećoj vrućini pruža zaštitu od sunca i prijatnu hladovinu.

Izvor je poznat kao lekovit još iz predhrišćanskih vremena a kasnije za vreme hrišćanstva je posvecen Svetoj Petki i njegova lekovitost je poznata po tome što pomaže i leči bolesti vida i ženskih problema. U svetost  i lekovitost Mininih Voda narod u dolini Stiga i okolini veruje i danas.

Arheolozi kažu da ima tragova života na tom mestu još od pre 7000 godina tako da je moguće da i sam izvor postoji toliko dugo a narod i danas veruje i dolazi da zapali sveće i da potraži izlečenje svetom i lekovitom vodom i u znak zahvalnost ostavlja sitan novac i cveće na izvoru.

Mnogo tragova postoji da je izvor postojao i da je poštovan vekovima unazad kao što je kamen u kome je uklesan kanal kojim voda otiče pa plomljeni komadi klesanih ploča sa natpisima i imenima ljudi koji su vremenom obnavljali i uredjivali ovaj izvor. Jedan od njih je i kameni zapis koji svedoci o tome da je izvor u 19. veku obnovio i uredio neki Miladinovic iz Bratinca.

Minine Vode koje se nalaze na pola puta između Pozarevca i Trnjana samo su jedan od Svetih izvora kojih inače ima mnogo u našem kraju.

 

minine vode 1

7237 Total Views 2 Views Today

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *