MANASTIR TUMAN- KOSOVSKO ZAVESTANJE

Manastir-Tumane

Manastir-Tumane

Na dvanaest kilometra od Golupca, u vrletima Homoljskih planinina nadomak Dunava, nalazi se manastir Tumane. U okolini manastira svojevremeno bilo je dosta konaka.
Manastir je smešten u lepom predelu, opkoljen bujnom šumom, a ispod njega protiče Tumanska reka . Nastanak istorijskog spomenika vezan je za ime kosovskog junaka Miloša Obilića,ktitora manastira. Podigao ga je Miloš Obilić koji je stolovao u ovom kraju. Kod sela Maleševo bio je njegov grad, a u selu Dvorištu,u čijem se ataru nalazi,bili su njegovi dvori. Ove informacije su prenošene usmenim putevima, sa kolena na koleno, dok je pismenih izvora vrlo malo.

72257

Tokom vekova više puta je rušen i spaljivan. U vreme Kočine Krajine Turci su spalili manastir,a 1924.godine ponovo obnovljen i sazidan. Postoje u narodu dve verzije o nastanku i imenu manastira,obe vezane za Miloša Obilića. Po prvoj Miloš je zidao manastir između 1380. i 1389.godine,pred sam boj na Kosovo. Kada su Turci krenuli na srpku državu,a zidanje manastira stiglo do prozora, Knez Lazar pozva tada vojvodu Miloša i poruči mu: „Tu mani (ostavi zidanje manastira) skupljaj svoje Stižane i pohitaj na Kosovo da branimo zemlju“. Bio je to zapravo znak Milošu da se sprema za nešto veće-bitku na Kosovo. Po knježevoj naredbi „tu mani“ manastir dobi ime Tumane.

13522651

Po drugoj verziji, Obilić je nehotice u lovu ranio isposnika Zosima Sinaita. Ranjenog Zosima je poneo svom dvoru da mu ukaže pomoć, rana je bila preduboka, strela smrtonosna,a svetitelj videći da mu se primiče kraj njegovom životu, reče: „Tu mani“ (tu me ostavi,da mirno umrem). Sa Sinaja u srednjem veku došlo je u Srbiju dosta isposnika, a među njima i Zosim,kasnije nazvan Sinait. Živeo je u isposnici, a njegove mošti nađene su u crkvenoj porti tek 1936.godine. Uz zanimljivosti koje su vezane za manastir Tumane, kod Golupca se vezuje i otkriće svetih, netruležnih moštiju Svetog Zosima Sinaita, koje su otkrivene 1936. godine. Ove mošti su se u zemlji nalazile više od pet vekova, kako se pretpostavlja i ostale su netaknute. Danas se one nalaze u ćivotu, koji je smešten ispred oltara u glavnoj manastirskoj crkvi. Uz njih se, od nedavno nalaze i Svete mošti jednog od učenika Svetog vladike Nikolaja, Prepodobnog Oca Jakova, koje su obretene upravo u manastiru Tumane, po starom hrišćanskom običaju. Danas su smeštene pored Svetih moštiju Svetog Zosima Tumanskog Sinajita.
U neposrednoj blizini manastira, protiče Tumanska reka, čije obale ,redovno predstavljaju mesto za kampovanja,roštiljanje I relaksaciju tokom verskog praznika Cveti I prvomajskog uranka.

9712 Total Views 1 Views Today

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *