Manastir Nimnik-Kurjače

manastir-nimnik 600x300

manastir-nimnik 600x300

 

Manastir Nimnik se nalazi u selu Kurjače,opština Veliko Gradište, na dvadesetak kilometara od Požarevca.
Nimnik je spomenik kulture, a o njemu se stara Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture u Smederevu.U pitanju je ženski manastir, a u njemu borave samo tri monahinje, koje se uspešno brinu o Nimniku.
Teritorija na kojoj se nalazi manastir u trenutku gradnje pripadala je knezu Lazaru Hrebeljanoviću, a sam manastir izgradio je izvesni vojvoda Ljudina Bogosav, Lazarov savremenik. Tačnije sazidao je crkvu, a Nimnik će postati manastir tek 1936. godine.
Manastir Nimnik, odnosno crkva, sagrađena je 1376. godine, i tada je bio metoh ( posed ) manastira Ravanica.
Turci su ga poštedeli u svojim prvim pohodina i osvajanjima. Poznato je da je plaćao porez jer se pominje u turskim poreznim knjigama iz šesnaestog veka.
Kada je krenulo oslobađanje Srbije, počevši od Austrijsko-turskog rata, manastir je spaljen, pljačkan i to nekoliko puta. Pretrpeo je oštećenja tokom Kočine krajne ( buna koja se podigla tokom Austrijsko-turskog rata ), a spaljivan je i nakon Prvog srpskog ustanka. Nimnik je nekoliko puta rušen i obnavljan
Nakon Prvog srpskog ustanka, manastir je obnovljen i tada su za izgradnju korišćeni nešto čvršći materijali. Svod je ovoga puta napravljen od drveta, a pod popločan opekom. Crkva je tada dobila i konak sa tremom koji je pretvoren u školu, a sagrađen je i zvonik.Za obnovu crkve ovoga puta korišćena je cigla umesto kamena. Od tada nije puno menjala svoj oblik.
Ono što je najzanimljivije kada je u pitanju arhitektura manastira Nimnik jeste činjenica da su ljudi donosili građevinski materijal iz Viminacijuma. Viminacijum čine ostaci rimskog vojnog logora u blizini Požarevca i građevinari su odavde odneli deo materijala za obnovu crkve, uključujući i lik devojke sa razbarušenom kosom. U Nimniku ovaj lik predstavlja devojčicu Nikolinu koja je sahranjena u manastiru.
Nikolina je dvanaestogodišnja vlaška devojčica koja je sahranjena u manstiru. Njeno ime vezano je za glavnu legendu ovog manastira, kao i njegovo ime.
Naime na Nikolinu su naišli Turci koji su tražili manastir za koji su znali da se krije negde u šumi. Mala devojčica nije želela da im pokaže pravu lokaciju već je na govorila: ,,Nišću nimnik”, što na vlaškom znači ,,Ne znam ništa”. Revoltirani Turci su, nakon bezuspešnih pretnji devojčicu zaklali i ostavili je u šumi, Nikolina je i danas, uz svetog Nikolu zaštitnica manastira, a manastir je dobio ime Nimnik u znak sećanja na njen odgvor Turcima.
Postoji još jedna legenda po kojoj je Nikolina umesto na Turke naišla na hajduke, koji su je ubili i obesili. Među hajducima je bio i njen kum koji je i naredio ubistvo. Zabrinuti što nema devojčice, članovi porodice i rodbina krenuli su da je traže i ugledali na drvetu, kako iz njenog tela izbija neki čudan plamen. Beživotno Nikolinino telo položili su na kola sa namerom da je sahrane, ali volovi koji su vukli kola nisu hteli da odu u drugom pravcu osim ka manastiru. Mnogo godina kasnije, gonjen grižom savesti i pokajanjem, Nikolinin kum, hajduk, sagradio joj je kapelu u manastiru, koja postoji i dan danas.

Bilo kako bilo, u manastiru Nimnik se danas na Nikolininom grobu događaju brojna čuda. Osim bolesnih, ovde dolaze i parovi koji ne mogu da imaju decu. Mnogi od njih tvrde da su uspeli da dobiju potomstvo, pošto su došli na večernju molitvu i prenoćili na grobu ubijene devojčice-svetice. Postoje i oni koji tvrde da im se devojčica pojavila u snu i pozivala ih da radi izlečenja dođu u manastir.
Svojom prošlošću I mističnim duhom, manastir Nimnik predstavlja jedinstven spomenik religije,kulture I istorije ovog kraja. Posećivan je od stane mnogobrojnih vernika I turista koje prolaze ovom rutom , nastavljujući ka drugim turističkim destinacijama

8402 Total Views 1 Views Today

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *