Ergela Ljubičevo

Ergela_Ljubičevo

Ergela Ljubičevo nalazi se na samom ulazu u grad Pozarevac iz pravca Beograda, i jedna je od najvecih atrakcija ovog grada, a i jedna od najboljih u nasoj zemlji.

Ergelu je osnovao knjaz Milos Obrenovic 1858. godine a imanje koje se nekada zvalo Morava i bilo u turskom vlasnistvu kasnije dobija ime Ljubicevo po kneginji Ljubici  zeni Milosa Obrenovica. Ona je ovde provodila puno vremena sa svojim sinom koji je i nazvao ergelu imenom koje i danas nosi, u cast svoje majke.

Za vreme 1. i 2. svetskog rata Ergela je vise puta rusena i obnavljana a posle drugog svetskog rata prelazi u vlasnistvo vojske ali samo do 1951. godine kada vise nije bilo potrebe za time jer je zbog reorganizacije vojske prestala potreba za konjima u vojsci. Potom posto postaje civilna organizacija i u cilju razvijanja turizma grada Ergela Ljubicevo 1964. godine organizuje prve Ljubicevske Konjicke Igre koje se i danas odrzavaju i uvek su prvog vikenda u septembru.

Sastavni deo ove manifestacije je svecani defile ucesnika kroz grad i kulturno umetnicki program a kao glavna atrakcija takmicarskog dela je Ljubicevski viseboj, koji je spoj jahanja i viteskih vestina.ergela

Decenijama unazad Ljubicevska ergela je gajila i negovala vrhunska takmicarska grla i dugo godina pobedjivala i bila u vrhu nekada Jugoslovenskoga danas Srpskog konjickog sporta, a moze se reci i da je u Evropskim okvirima igrala znacajnu ulogu.

Samo okruzenje ove insticucije konjickog sporta je preuredjeno i danas jetakodje.mesto pogodno za setnju u zaista lepom ambijentu prirode i mesto gde se moze odmoriti i provesti predivno popodne diveci se prelepim rasnim konjima i nauciti osnove jahanja .

4482 Total Views 2 Views Today

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *