DIVANSKI KLADENAC U RABROVU

Pecanica

Divanski Kladenac kod Rabrova jos jedna Svetinja naseg kraja.

U brdovitom delu Rabrova, nedaleko od Male Bresnice, u predelu Divan, od vajkada je izvor pod imenom Divanski kladenac. U ranijim godinama, kada se mnogo češće i duže ostajalo na njivama i livadama, izvor je bio u velikom poštovanju stanovnika svih okolnih sela i svakodnevno posećivan. Verovalo se da je njegova voda korisna za lečenje očiju i jačanje zdravlja, pa bi svako nastojao da bar jednom godišnje dođe na kladenac, umije se i napije vode.
Poslednja obnova je iz 2002. godine

Izvor je pod samim vrhom brda, u gustoj šumi, ali su putići ka njemu zarasli u šiblje, jer se poslovi na njivama obavljaju mašinama mnogo brže nego ranije, a gajenje ovaca i goveda svedeno je na najmanju meru, pa je i manje razloga za boravak u polju. Ali, ljudi, ipak, dolaze.

Nad izvorom je, kako je u kolektivnom pamćenju sačuvano, oduvek postojala kapela, obnavljana s vremena na vreme. Zna se da je između dva rata kapelu obnovio Rabrovac Milan Živojinović – Brka, dugogodišnji crkvenjak u rabrovskoj crkvi i veoma odan veri, u čijem se zabranu nalazi sveti izvor. No, u vreme vladavine crvenih, nesklonih crkvi i veri, kladenac je sve više zapuštan.

Polovinom 90-tih godina 20 veka velika oluja je iščupala iz korena ogromnu bukvu, čije je stablo palo samo pola metra daleko od kapele, ali je nije oštetilo.

U leto 2004. godine svetinju su obnovili Živka i muž Joj Miroljub Živojinović iz Rabrova.

Tridesetak metara daleko od kapele još jedan je izvor, poznat od davnina kao Hajdučki kladenac, ali se on ne smatra svetim, ni lekovitim, iako posetioci rado piju i njegovu vodu.

S obzirom na to da Rabrovo postoji još od srednjevekovnih vremena, kada je bilo jedno od najbogatijih sela u Braničevu, a na početku turske okupacije pripadalo sultanovom hasu (Braničevski tefter iz 1467. godine) može se sa sigurnošću reći da je kledenac vekovima u poštovanju okolnog stanovništva.divanski-kladenac-300x193

Danas Divanski kladenac stoji kao svedok proslih vremena i kao vecna svetinja naseg kraja.

2260 Total Views 1 Views Today

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *