Braničevo Izgubljeni Grad

Branicevo mapa

Suprotno mišljenjima koja vladaju kod većine stanovnika današnje Srbije Braničevskom region ili Branicevska oblast čije je sedište u Pozarevcu ne nosi ima po mestu Braničevu kod Golubca već po gradu Braničevu koji je postojao u ranom srednjem veku u dolini reke Mlave. Grad Braničevo je bio sedište Branicevske oblasti koja je po dolasku Slovena u ove krajeva bila jedna od najznačajnijih Srpskih zemalja. Grad je porusen i popaljena u sukobima Ugarske i Vizantijske vojske u 12. veku a tačna lokacija grada je još uvek nepoznata. Po najnovijim arheološkim istraživanjima i nalazenju iskopavanja verovatna lokacija srednjevekovnog grada BRANIČEVA je bila na ušću Mlave u Dunav sa suprotne strane Vizantijskog utvrđenja Viminacijum. Cak se pretpostavlja da je Branicevo bio prosireni Viminacijum. Postoje neke istorijske mape na kojima su utvrđenje i grad na suprotnoj obali u odnosu na Viminacijum.

Samo poreklo imena je Slovenskog porekla od reči braniti , branic što navodi na zaključak da.je grad i utvrđenje bio sagrađen kao odbrana Vizantijskih teritorija od upada Ugara i drugih neprijatelja sa druge strane Dunava.

Srpski Knez Lazar Hrebljanovic pominjući u svojim spisima Braničevo u 14. veku pominje samo oblast a ne i grad pa se tako može zaključiti da je grad uništen bar dva veka pre Kosovskog boja. A moguce je da je samo tvrdjava bila unistena a da je grad postojao jos neko vreme.Branicevo mapa

Do novih otkrića arheolozi su došli prilikom otkrivanja nalazišta uglja kod Termoelektrane Drmno i na lokaciji Starog Kostolca.

Najnovija iskopavanja su pokazala da je Braničevo bio bogat i razvijen grad  a neki istoričari tvrde da je bio u rangu sa tadašnjim Beogradom.  Postoje zapisi koji govore da su se krstaški vojske odmarale ispred zidina grada na putu u Krstaške ratove.

Inače današnje naselje Braničevo kod Golubca se nekad zvalo Bikotince a tek od 1882. godine nosi ime Braničevo po oblasti iz koje je tako da praktično nema nikakvih zajednicih tačaka sa velikim i bogatim srednjevekovnim Braničevom .

 Branicevo 2

5511 Total Views 1 Views Today

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *