Bitka Kod Rama i na Vranjevcu. Srbija se ovde branila.

Spomenik Vranjevac

Prošle godine je obeleženo sto godina od bitke kod Rama i bitke na Vranjevcu kod Kule. U Ramu gde su 1915.godine bili rovovi 9. puka opština Veliko Gradište i grad Požarevac otkrili su spomenik braniocima koji su izgubili živote braneći upad
Nemačke armije koja je napadala sa Banatske strane Dunava.

Glavni napad na teritoriju Srbije na početku prvog svetkog rata izveden je baš ovde,zato su Nemci na Banatskoj strani imali mnogostruko jaču i bolje opremljenu vojnu silu. Srpsku odbranu je činio 9.puk Dunavske divizije.
Napad je počeo u zoru 7.oktobra 1915. godine žestokom vatrom iz artiljerije sa suprotne obale a onda je počelo prebacivanje nemačkih jedinica preko Dunava. otpor Srba je bio žestok ali uzaludan. Neprijatelj je bio mnogobrojniji i višestruko jači.

Bitka je trajala nekoliko nedelja a Srpska vojska se stopu po stopu lagano povlačila u pravcu Petrovca na Mlavi. Tokom ovih borbi 9.puk je izgubio polovinu svog ljudstva od oko 4000 ljudi,veći deo njih je bio iz Braničevskog okruga.

Na Vranjevcu brdu kod Manastira Bradača odigrala se završna bitka u noći izmedju 18.i 19. oktobra 1917. godine. Nemci su sa ledja zaobišli srpske jedinice i napali sa ledja. Bila je to borba prsa u prsa. Nije bilo mnogo pucnjave, borba se odvijala bajonetima . Braničevci su se hrabro držali,Nemci mnogobrojniji. Srbi se odavde povlače stopu po stopu nanoseci neprijatelju velike gubitke ali i sami ginu braneći svoju zemlju. Mnogo mrtvih i ranjenih je bilo te noći na Vranjevcu.

Spomenik u Ramu.

Više od dvadeset dana trajala je bitka za Braničevo.Ovde se tada te 1915. godine branila Srbija.

Braničevski borci su se borili i učestvovali u svim velikim bitkama srpske vojske u 1.svetkom ratu. Od prve pa sve do proboja Solunskog fronta. Mnogo njih je izgubilo živote u borbama,drugi su umirali u logorima u zarobljenistvu posle bolesti i mučenja.

Zaslugom publiciste i istoričara Predraga Mirkovića iz Rabrova koji je posle visegodisnjeg naučnog i istraživackog rada prikupio imena vecine stradalih Braničevaca u 1. svetskom ratu,njihova imena su uklesana u spomenik na Vranjevcu.

13375 Total Views 1 Views Today

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *